Оптимизирай средата си, за да имаш повече време

Оптимизирай средата си, за да имаш повече време

Александър НиколовБлог, Фокус и продуктивност

palms-clockВероятно и ти, като доста други, които искат да успеят, си претрупан със задачи и времето постоянно не ти стига. Може би често ти се случва, когато приключиш част от ангажиментите, в края на деня да имаш чувството, че не си свършил най-важните за твоя бизнес задачи. Запитай се: „От многото неща, които свърших вчера и днес, кои бяха наистина важни, за да ме придвижат към моя успех?”. Често отговорът е, че не си стъпил напред, а цената, която си платил, е висока – нямаш време за семейството си, за качествено общуване с децата си… Сигурно се питаш защо се получава така и защо колкото повече се развиваш, толкова повече не ти стига времето?

Отговорите на горните въпроси са, че на всички ни се случва да попадаме в реактивен режим, в който вършим само неотложните неща, които може би са спешни, но не непременно ни развиват и движат напред. Всяка среща, всеки проект, който е неотложен и важен за бизнеса, ни създава стрес. Погълнати от многото задачи, не ни остава време да работим за подобряване на процесите в бизнеса ни, да оптимизираме скриптовете, с които продаваме, да разработваме нови маркетингови стратегии за достигане до нови клиенти или да създаваме нови продукти и услуги. Тук въпросът е как да станем като малкото хора, които са в проактивен режим и работят повече време върху бизнеса си, вместо вътре в него?

Напълно естествено е да даваме приоритет на спешните неща и да се разсейваме и прекъсваме с всякакви странични действия. Обикновено атмосферата, в която работим, е такава. Но има нещо, което можеш да направиш веднага – да оптимизираш средата си така, че да не бъдеш прекъсван. Като начало пробвай, докато работиш по важна задача, да не приемаш обаждания, да не проверяваш е-мейла си и да не обновяваш профила си във Фейсбук. Другото нещо, макар и да изглежда трудно, е да не позволяваш на останалите хора от екипа ти да те прекъсват. Направи само тази малка стъпка и това драстично ще подобри продуктивността ти.

Първият път когато оптимизирах средата си по този начин, успях да свърша всички задачи от списъка си за деня, работих върху важни стратегически неща и въпреки това ми остана време, в което се чудех какво да правя.

Когато сме концентрирани, за малко време можем да свършим съществена работа. Изследванията показват, че ако ни прекъснат, докато работим нещо, след това са необходими между 6 и 20 минути, за да си върнем същата концентрация, която сме имали преди това. А колко често се случват прекъсванията?

Ползата от тази проста стратегия е, че ако си последователен в действията си, продуктивността ти драстично ще се подобри. Това ще ти даде възможност да се съсредоточиш върху важните неща за теб и бизнеса ти и то без да чувстваш допълнителен стрес.

Коментирай чрез твоя FB профил