Самосаботираш ли успеха си?

Александър Николов Блог, Фокус и продуктивност

DSC01052Един от основните проблеми на всеки от нас е самосаботирането.

Какво всъщност представлява самосаботирането? Това е ситуация, когато знаеш какво трябва да направиш, за да постигнеш успеха си, и точно когато трябва да го правиш, започваш да отлагаш и съзнателно или несъзнателно да си пречиш да успееш. Това те спира да получиш резултатите, които толкова искаш, и да постигнеш растежа, към който се стремиш. Една от причините да правим това е, че предстоящата промяна и успех, макар и желани, биха ни изкарали извън зоната ни на комфорт. А ние сме готови на всичко само и само да останем в зоната си на комфорт.

Как да се справим със самосаботирането?

Първата стъпка е да разберем какво е самосаботирането. Това е емоция и, щом е емоция, то ние можем да я управляваме. Най-напред е добре всеки път, когато си дадем сметка, че си пречим сами да успеем, да се запитаме:

– Какви нужди задоволявам с това мое деструктивно поведение?
– Страхувам ли се от успеха или от това, което той ще донесе за мен (несигурност, различно отношение на другите хора и т.н.)?

Ако видиш, че реално се страхуваш от постигането на успеха, припомни си защо преследваш конкретната цел. Помисли и си кажи отново причините, поради които искаш да постигнеш това. И тогава си задай въпроса:

Какви ще са последиците, ако продължа да се самосаботирам – да отлагам и да не правя това, което знам, че трябва да направя?

Следващата стъпка е свързана с това да се запиташ какво искаш да направиш сега и защо това е важно – и защо е важно да го направиш именно сега.

След това идва най-трудната част – трябва да прекъснеш деструктивната схема на самосаботиране. Тук може би ще се нуждаеш от коуч или от някого, който да ти помогне да направиш това и да те държи отговорен да го направиш. Тогава ще получиш и най-добри резултати.

Ако все пак трябва да се справяш сам, то всеки път, когато искаш да отлагаш да не действаш, се тренирай да се прекъсваш и да направиш нещо радикално различно. Например, определи си правило: всеки път, когато отлагам и не действам за повече от 30 минути, ще направя 30 лицеви опори. Така, постепенно лошият навик ще се изкорени, а дотогава – поне ще си направил нещо добро за тялото си и здравето си. Тази стратегия съм научил от Клои Маданес (Cloe Madanes) и тя идва от принципите на т.нар. подход на стратегическа интервенция, който аз следвам при работата си с мои клиенти.

Друго нещо, от което трябва да се пазим, е, когато някой ни дава съвет или ни учи на нещо, да кажем «ооо, аз това вече го знам»…. Ако наистина го знаеше и го правеше, нямаше да си там, където си сега. Така че не давай такива обяснения и оправдания и търси полезност във всеки съвет и знание, което получаваш. И най-вече търси полезното в неща, които чуваш за пореден път. И най-важното: веднага преприеми действие по това, което си научил.

Задачата сега за теб е да помислиш кои неща отлагаш и за кои неща се самосаботираш. Имай яснота за тях, защото ясният фокус е сила. И веднага, още сега, реши как ще прекъсваш това деструктивно поведение всеки път, когато имаш склонност да го правиш. Прави това за 30-45 дни и ще имаш изграден нов навик: да правиш бързо винаги това, което знаеш, че е важно, за да постигнеш твоя успех.

Това е само една от стратегиите, на които аз уча моите клиенти в индивидуалните и групови коучинг програми. Тези програми им позволяват да печелят повече пари, повече клиенти и да работят по-малко. Научи повече за тези програми тук.

Коментирай чрез твоя FB профил