Откъс от книгата Нагласа за резултати

Нагласа за резултати - книга от Александър Николов

ВЪВЕДЕНИЕ

Преди 10 години сигурно не съм си и представял, че ще напиша книга… още повече пък книга за менталната нагласа.

Причината? Работех като служител на висока мениджърска позиция в голяма корпорация и не ми минаваше и през ум, че някога бих могъл да имам собствен бизнес. Още повече бизнес в тотално различна сфера, от тази, в която работех – портфейлен мениджър на финансовите пазари.

Освен че бях в корпоративната си работа, преди 10 години се страхувах да предприема нещо ново. Бях предпазлив за всичко в живота си и внимавах да не би да пострадам, да бъда нараненен, да бъда изложен на риск – физически, емоционален и финансов. Беше ме страх дори да се пусна по водна пързалка.

Днес имам много успешен 6-цифрен бизнес, радвам се на висок стандарт във всички сфери на живота. Най-хубавото е свободата, която имам: възможността да работя, когато искам, защото качеството на работния процес се подобри значително. Това направи възможно вземането на решение да работя само 3 седмици в месеца и в останалото време да се радвам на нещата, които са най-ценни за мен. Любимите ми забавления сега са аквапарковете и увеселителните паркове, където обикновено търся най-екстремните съоръжения. Ходил съм по жарава, плувал съм с делфини, хранил съм птици, накацали по мен, а преди няколко месеца скочих с парашут от 3500 метра.

Повечето от прекрасните преживявания, които имам сега, бяха немислими преди 10 години. И то не само по финансови причини. Много от нещата, които правя сега, са неща, от които изпитвах реален страх и не смеех дори да си представям. Сигурно е излишно да казвам, че не съм и допускал, че мога да скоча с парашут.

Как е възможна тази промяна?

Това е темата на тази книга. И моето обещание към теб е, че тази книга е много различна от книгите за личностно развитие и самопомощ, които си чел досега. Кое ми дава основание за това толкова претенциозно твърдение? Това, че стратегиите, които ще споделя с теб, са стратегиите, които аз прилагам всекидневно и които ми помогнаха да направя генералната промяна в живота си. Тези стратегии помогнаха вече на десетки собственици на бизнес, участници в моите коучинг програми. И не на последно място, стотици хора, участвали в мои семинари, направиха промяна в бизнеса и в живота си чрез усвояване и прилагане на точно тези стратегии, които ще споделя с теб на следващите страници.

Щом аз успях, щом и тези хора успяха, то съм сигурен, че и ти можеш да успееш. Необходимо е само да го поискаш и да бъдеш отдаден да приложиш стратегиите, за които ще говорим в следващите страници.