Бизнес консултант: кога имаме нужда и кога това не струва пари на бизнеса ни

Бизнес консултант: кога имаме нужда от него и кога това не струва пари на бизнеса ни

Александър НиколовБизнес развитие, Блог

бизнес консултант

Бизнес консултант: кога имаме нужда от него и кога това не струва пари на бизнеса ни?

Какво е бизнес консултант?

Това е специалист, който ти дава насоки, стратегии и съвети свързани с развитието на твоя бизнес. Когато става дума за бизнес консултиране, най-често то се използва за стратегическо планиране, оптимизация на разходите на фирмата, увеличаване на продажбите, достигане до повече клиенти, ценообразуването, създаване на бизнес план и всичко друго, което е важно на един бизнес, за да расте.

Важно разграничение между бизнес консултиране, коучинг и обучение.

Всъщност това са три различни начина, чрез които един бизнес собственик може да подпомогне развитието на бизнеса си.

Обучението

е свързанo с усвояване на нови знания и умения по маркетинг, продажби, планиране и т.н. И целта на тези умения и знания е след това да ги приложим и да получим резултати.

Голямата трудност тук е в прилагането на наученото. Дори и да посетиш най-добрите семинари и обучителни програми, ако не приложиш нещата, няма да имаш различни резултати. А много пъти собствениците на бизнес имат трудности именно в прилагането на нещата. Или защото просто не прилагат, или опитват, но се сблъскват с нещо, което ги спира, и не могат да продължат напред.

Коучингът

е процес, в който бизнес коуч ти помага сам да откриеш решенията, от които се нуждаеш, и те държи отговорен да ги въвеждаш. Трудността тук е, че понякога има неща, които просто няма как да направиш сам и не знаеш как да направиш. И колкото и някой да ти помага да активираш вътрешните си ресурси, ти не можеш да направиш нещо, за което дори не знаеш, че съществува.

И накрая идва бизнес консултирането.

Тук консултантът по бизнес ти помага с конкретни решения и насоки като буквално ти казва какво „точно да направиш“. Всичко това е много полезно, но понякога ти правиш неща, които дори не знаеш защо ги правиш и после, когато си отново сам, не можеш да ги направиш отново.

Когато преди 12 години се запалих по това да бъда бизнес коуч и след това стартирах бизнеса си, видях предимствата и ограниченията на тези три подхода: бизнес обучение, бизнес коучинг и бизнес консултиране.

Аз самият имах нужда и от трите, за да постигна ръст на бизнеса си. А нямаше къде да намеря такава услуга. Трябваше или да наема коуч, или да се уча на бизнес семинари, или да търся консултант.

Личните ми нужди ме мотивираха да създам

подход, който комбинира успешно предимствата и на трите начина.

И създадох програми, в които обучавам клиентите си на нови техники, стратегии, умения. Едновременно с това правя коучинг като им помагам да активират ресурсите, които имат, но които не използват, и да бъдат постоянно мотивирани. И накрая, това са програми, които казват точно как да направиш нещо, когато това ти е необходимо.

Съчетаването на коучинг, консултиране и обучения е и причината толкова много собственици на бизнес да удвоявят бизнеса си за време, което преди са считали за невъзможно.

И накрая, големият въпрос от заглавието на тази статия:

 

Кога един бизнес консултант ще ни струва 0 лв

Това е голям въпрос, защото обикновено тези услуги не са евтини. И сякаш струват пари. И то много пари.

Аз обаче вярвам, че

консултирането и коучингът трябва да носят пари, а не да струват пари. Възможно ли е това?

Да, възможно е. При няколко условия.

Първо, когато съчетаем предимствата на коучинга, консултирането и обученията.

Второ, когато бизнес консултантът, коуч и обучител е вече извървял пътя и може наистина да даде на клиента доказано работещи стратегии, които той лично е направил.

И трето, когато към целия процес на обучение, коучинг и консултиране, е налице и общност от напредващи бизнес собственици. Да си постоянно в среда от хора, които могат да те подкрепят, да празнуват успехите с теб и да те разберат истински когато имаш трудности.

Програмите Бизнес растеж, които създадох, дават точно това.

Благодарение на тези програми собствениците на бизнес постигат бизнес растеж и печелят повече пари чрез прилагането на работещи стратегии, стъпка по стъпка. Тези програми елиминират действието на принципа „проба – грешка“ и ти дават възможност никога да не си сам в бизнеса, а да имаш достъп до някого, който вече е извървял пътя и е няколко крачки напред. И благодарение на това бизнесът вече не е толкова сложно нещо, защото може да се развива стъпка по стъпка чрез стратегии и техники, които дават предвидими резултати.

Повече за програмите Бизнес растеж можеш да научиш на този линк.

А ако искаш да се докоснеш безплатно до подхода на коучинг, консултиране и обучение, който прилагам, не пропускай да посетиш някое от моите онлайн или офлайн събития. Това е актуалният им график.

 

Основни моменти в статията:

 1.  Бизнес консултант: кога имаме нужда от него и кога ще ни излезе безплатно?
 2.  Какво е бизнес консултант?
 3.  Важно разграничение между бизнес консултиране, коучинг и обучение.
  1.  Обучението
  2.  Коучингът
  3.  Бизнес консултирането
 4.  Подход, който комбинира успешно предимствата и на трите начина
 5.  Съчетаването на коучинг, консултиране и обучения
 6.  Бизнес консултирането и коучингът трябва да носят пари, а не да струват пари. Възможно ли е това?
 7.  Програмите Бизнес растеж

Коментирай чрез твоя FB профил