Създай и поддържай визия за твоя успех

Създай и поддържай визия за твоя успех

Александър НиколовБлог, Фокус и продуктивност

Визия за твоя успех

Най-вероятно вече знаеш какво е визия и вероятно използваш техниката на визуализация…. Но ако нямаш резултатите, които искаш, тази статия ще ти покаже как може да подобриш този процес.

А ако още не използваш силата на визията, от статията ще откриеш как поддържането на визия може да те придвижи бързо към твоите цели….

Какво значи визия и защо е важна?

Визия е да имаш в главата си ясна картина на резултата, който искаш да постигнеш. Звучи просто, но малко хора имат такава ясна картина. След малко ще ти дам и конкретни стъпки, с които да създадеш визията си, но най-напред – основният въпрос:

Защо ни трябва това?

Ако си отдаден да се развиваш и си чел много книги по личностно развитие, сигурно си убеден в силата на визията. Но може би имаш трудности в това да я поддържаш постоянно в главата си и да имаш ясен фокус към нея.

Други хора пък считат това за някаква „магия“, от която просто нямат нужда и вярват, че трябва да са стъпили здраво на земята.

Истината е, че да имаш визия е важно, защото, ако истински вярваш в нея и картината на успеха ти е ясна, мозъкът ти те тласка към нейното осъществяване.

Може би се чудиш защо това е така и защо го заявявам така категорично? Ето причините:

Подсъзнанието (а то е пъти по-голямо и силно от съзнанието) не може да различи дали картината, която вижда, се случва в момента или ние просто си я въобразяваме. Причината за това е, че в подсъзнанието ни измерението на времето не съществува. Там няма минало, няма настояще, няма бъдеще – всичко е в един момент. Вероятно знаеш и от физиката, че времето е само наше изобретение и че то не може да съществува самостоятелно….

Но да се върнем на подсъзнанието: понеже то не може да направи разлика кога се случва това, което рисуваме като картина, то приема, че това се случва сега. И като резултат, то се стреми да направи така, че тази картина да стане реалност. В какво се изразява това – ами започваш да виждаш повече възможности (които и преди са били налични, но просто си игнорирал) и да действаш по тях.

Помисли си например, че искаш да имаш определена марка кола и нарисуваш ясна визия как я имаш и как я караш… Това, което се случва, е, че изведнъж започваш да виждаш повече от тези коли по улиците. И в това няма магия – те и преди са били там, но ти не си ги виждал. И ако всеки ден визуализираш как притежаваш тази кола, мозъкът ти търси начин това да стане и реалност – като те прави „буден“ за възможностите, които могат да се появят, за да стане това реалност. А възможностите, по които това може да стане реалност, могат да бъдат най-различни – да намериш начин, по който да изкараш парите, които ти трябват, или да стане така, че изненадващо да се появи изгодна сделка, предложена от някой, който иска да продаде колата си, или да спечелиш тази кола от томбола и т.н….

Или с други думи:

Визията ти дава фокус, следователно и енергията ти се насочва в посока на нейното постигане.

Едно важно уточнение за хората, които ще кажат: „нищо ново не научавам, аз и сега знам колко е важно да си визуализирам успеха“:

Въпросът е как го правиш и по-важното: какви действия предприемаш след това. Защото, ясно е, че ако само седиш на бюрото си и си представяш как бизнесът ти расте, той няма да почне да расте. Както и колата, която мечтаеш, няма да се появи в гаража ти. Трябва да предприемеш и действия. Визия, непоследвана от действие, е просто илюзия….

Как да формираш визия за твоя личен и бизнес успех? Предлагам ти следните прости стъпки:

Стъпка 1: Най-напред се постави в силно състояние.

Ако си в слабо и гадно състояние (ядосан на някого или обезверен от сегашните ти резултати), няма да си поставиш силна цел и няма и да формираш силна визия за твоя успех. Идеално би било, ако създаваш визията си след като си имал цял ден, в който си релаксирал и си се зареждал като правиш неща, които обичаш. И напълно си се откъснал и изключил от ежедневните грижи. Ако не е възможно да направиш това сега, направи каквото е нужно, за да си в силно състояние: стани прав, разтръскай тялото си, разтегни се…

Стъпка 2: Дефинирай целта си.

Без да мислиш за пречките и проблемите, помисли какво би искал да постигнеш (например за твоя бизнес или за физическата ти сила, или за нещо друго). Постави целта си конкретно и ясно.

Стъпка 3: Нарисувай картина какво изживяваш, когато резултатът от твоята цел е налице.

Представи си подробности: как се радваш, как празнуваш, как другите ти се възхищават и т.н. Колкото по-детайлно го видиш, толкова по-добре. Тук някои хора се притесняват като казват, че не могат да визуализират. Виж, не прави нещата по-големи от това, което са. Важно е да нарисуваш картина в главата си, а това всеки го може. А ако ти е трудно, забележи какви са усещанията ти, когато си представяш успеха.

Стъпка 4: Извиквай тази визия постоянно – като минимум всеки ден, а по възможност и по повече пъти на ден.

Така дори и да не работиш пряко в момента по постигането й, казваш на мозъка (най-вече на подсъзнанието си) да работи по постигането й. И, както вече обясних, започваш да се тласкаш към това да направиш визията си реалност.

Това е, направи тези 4 прости стъпки и ще видиш как само с тях ще се придвижиш към твоя успех. За да бъде крачката ти още по-голяма, то предприеми и действия, които да те движат напред – към реализирането на визията, която си създал.

Това е само една от стратегиите, на които аз уча моите клиенти в индивидуалните и групови коучинг програми. Тези програми позволяват на моите клиенти да печелят повече пари, да привличат повече клиенти и да работят по-малко. Научи повече за тези програми на този линк.

Коментирай чрез твоя FB профил