Създай и поддържай визия за твоя успех

Създай и поддържай визия за твоя успех

Александър Николов Блог, Фокус и продуктивност

Визия за твоя успех

Какво значи визия и защо е важна? – Визия е да имаш в главата си ясна картина на резултата, който искаш да постигнеш. Звучи просто, но малко хора имат такава ясна картина. След малко ще ти дам и конкретни стъпки, с които да създадеш визията си, но най-напред – основният въпрос – защо ни трябва това?

Ако си отдаден на това да се развиваш и си чел много книги по личностно развитие, сигурно си убеден в силата на визията. Но може би имаш трудности в това да я поддържаш постоянно в главата си и да имаш ясен фокус към нея.

Други хора пък считат това за някаква „магия“, от която просто нямат нужда и вярват, че трябва да са стъпили здраво на земята.

Истината е, че да имаш визия е важно, защото, ако истински вярваш в нея и картината на успеха ти е ясна, мозъкът ти те тласка към нейното осъществяване.
Защо? – Защото подсъзнанието (а то е над 95% от целия ни мозък) не може да различи дали картината, която вижда, се случва в момента, или ние просто си я въобразяваме. И понеже не може да направи разлика, то се стреми да направи така, че тази картина да стане реалност. В какво се изразява това – ами започваш да виждаш повече възможности (които и преди са били налични, но просто си игнорирал) и да действаш по тях.

Помисли си например, че искаш да имаш определена марка кола и нарисуваш ясна визия как я имаш и как я караш… Това, което се случва, е, че изведнъж започваш да виждаш повече от тези коли по улиците. И в това няма магия – те и преди са били там, но ти не си ги виждал. И ако всеки ден визуализираш как притежаваш тази кола, мозъкът ти търси начин това да стане и реалност – като те прави „буден“ за възможностите, които могат да се появят, за да стане това реалност.

Така визията ти дава фокус, следователно и енергията ти се насочва в посока на нейното постигане.

Едно важно уточнение за хората, които ще кажат: „нищо ново не научавам, аз и сега знам колко е важно да си визуализирам успеха“.
Въпросът е как го правиш, и по-важното: какви действия предприемаш след това. Защото, ясно е, че ако само седиш на бюрото си и си представяш как бизнесът ти расте, той няма да почне да расте. Както и колата, която мечтаеш, няма да се появи в гаража ти. Трябва да предприемеш и действия.

А сега към въпроса как да формираш визия за твоя личен и бизнес успех. Предлагам ти следните прости стъпки:

  1. Най-напред се постави в силно състояние. Ако си в слабо и гадно състояние (ядосан на някого или обезверен от сегашните ти резултати), няма да си поставиш силна цел и няма и да формираш силна визия за твоя успех. Идеално би било, ако създаваш визията си след като си имал цял ден, в който си релаксирал и си се зареждал като правиш неща, които обичаш. И напълно си се откъснал и изключил от ежедневните грижи. Ако това не е възможно да го направиш сега, направи каквото е нужно, за да си в силно състояние: стани прав, разтръскай тялото си, разтегни се…
  2. Без да мислиш за пречките и проблемите, помисли какво би искал да постигнеш (например за твоя бизнес или за физическата ти сила, или за нещо друго). Постави целта си конкретно и ясно.
  3. Нарисувай картина какво изживяваш, когато резултатът от твоята цел е налице. Представи си подробности: как се радваш, как празнуваш, как другите ти се възхищават и т.н. Колкото по-детайлно го видиш, толкова по-добре. Тук някои хора се притесняват като казват, че не могат да визуализират. Виж, не прави нещата по-големи от това, което са. Важно е да нарисуваш картина в главата си, а това всеки го може. А ако ти е трудно, усети какви са усещанията ти когато си представяш успеха.
  4. И последно: извиквай тази визия постоянно – като минимум всеки ден, а по възможност и по повече пъти на ден. Така дори и да не работиш пряко в момента по постигането й, казваш на мозъка (най-вече на подсъзнанието си) да работи по постигането й. И, както вече обясних, започваш да се тласкаш към това да направиш визията си реалност.

Това е, направи тези 4 прости стъпки и ще видиш как само с тях ще се придвижиш към твоя успех. За да бъде крачката ти още по-голяма, то предприеми и действия, които да те движат напред – към реализирането на визията, която си създал.

Това е само една от стратегиите, на които аз уча моите клиенти в индивидуалните и групови коучинг програми. Тези програми позволяват на моите клиенти да печелят повече пари, да привличат повече клиенти и да работят по-малко. Научи повече за тези програми на този линк.

Коментирай чрез твоя FB профил