viarvash-li-v-uspeha-si-header

Вярваш ли в успеха си?

Александър НиколовБизнес развитие, Блог, Фокус и продуктивност

Тази статия със сигурност не е обучителен материал.

Склонен съм да кажа, че това не е и мотивационна статия…
Макар че, ако прочетеш до края има шанс да получиш и мотивация за някои неща, които искаш да промениш.
Ако се случи последното, не пропускай да ми го споделиш в коментар под публикацията.

И така, вярваш ли в твоя успех?
Що за въпрос е това? Нима всеки не вярва?
Не. Голямото мнозинство от хората всъщност не вярват в успеха си.

Вероятно сега в началото на годината имаш много цели за различен тип „успех“, който гониш: в здравето, в бизнеса, в парите, в твоите взаимоотношения…. Може би гониш и някакъв спортен резултат…
Почти всички сега имат цели, но в края на годината, голямото мнозинство от хората (над 90%) няма да са ги постигнали. Ти знаеш това и вероятно си го обясняваш с две неща: мързела на хората или незнанието как да постигнат нещата. Вероятно и ти когато не постигаш нещо, основната причина е в някоя от тези посоки.

Но…
Няма да се съглася с това и точно затова се захванах с днешната статия на тази тема.
Да, непознаването на работещите стратегии, с които да постигнат целите си, спира много хора.
Да, мързелът спира много хора, дори и тогава когато по природа те не са мързеливи.

За мен обаче основната причина, която те дърпа назад е това, че не вярваш на 100% в успеха си.

Нека погледнем към тениса защото в момента, в който пиша този текст, тече Откритото първенство на Австралия. Кое е това име, което мнозинството хора очакват да бъде победител? Ако си близо до тениса, ще посочиш много имена в този толкова силно конкурентен спорт. Но най-много хора очакват победителят да се казва Новак Джокович.

Виж, Джокович може и да е отпаднал по пътя към победата тогава когато четеш текста…. Турнирът се развива в момента и аз, разбира се, не знам кой ще го спечели. Това обаче няма никакво значение за това, за което пиша сега.

Независимо от резултатите в Австралия, няма съмнение, че Джокович е най-големият тенисист сега, а според историческия брой победи няма да е грешно да го определим като най-добрия на всички времена. И причината за неговата доминация не тръгва от невероятния му спортен талант.

Да, талантът на Новак е безспорен. През последните 10-15 години обаче постоянно се появяват нови таланти, които експертите предричат, че ще са следващите големи шампиони. Повечето от тях обаче не можаха да победят тримата големи: Джокович, Надал и Федерер и останаха без най-големите титли. Това, което пречеше на всички тези талантливи звезди беше, че не си вярват. Те, разбира се, си вярват, но не в мащаба, в който е нужно, за да победиш. Точно обратното на това, което демонстрират тримата големи и в най-пълна степен Новак Джокович.

Сега, защо правя този паралел с тениса?
Вероятно вече имаш идея на къде клоня….

И защо тази статия едновременно е и мотивираща и демотивираща.

Виж, демотивиращо е, че турнирите от Големия шлем започват със 128 състезатели и всеки има за цел да победи. Но специално при мъжете през последните години това се отдава на много малка част от тях, а в последните 2 години – най-вече само на един от тях (Джокович). Ще бъде ли коректно да кажем, че останалите 127 участници не са вярвали в успеха си?

Ако кажем да, ще е пресилено. Но…. В същото време няма да е далеч от истината.
Ако си далече от тениса, може би вече съм те загубил…. Но, ако не съм, погледни някой запис с игра на Новак Джокович или гледай някоя негова бъдеща проява. Ако не разбираш от тенис, няма да можеш да оцениш колко съвършена е техниката му. Но най-вероятно ще видиш, че ако е съвършена, то тя е такава и при много от останалите, с които той играе. Често той печели мачовете си само с 1-2 точки разлика…. И тази разлика идва от безрезервната му вяра в успеха. Аз съм го гледал много пъти и винаги усещането ми е, че той побеждава заради тази силна психологическа вяра, която има… дори и когато нещата не са се развивали добре за него.

Конкуренцията ни в бизнеса е също огромна. Но ако сме честни, тя е далеч под това, което виждаме в света на тениса, за който говорих днес…И на всичкото отгоре, в голяма част от браншовете на малките бизнеси няма толкова доминиращ играч като Новак в тениса.

Сега помисли за твоите цели за тази година. Какво ти трябва, за да не си сред тези над 90%, които нищо няма да постигнат? Умения, нови стратегии, нови тактики или нови маркетингови канали? Да всичко това и още много други неща. Но за мен на първо място е вярата в твоя успех.

Когато истински вярваш в успеха си, ти ще откриеш решенията, които не знаеш и които ти липсват.
Когато истински вярваш в успеха си, ти ще намериш правилните хора, които да ти помогнат да го постигнеш.
Когато истински вярваш в успеха си, ти ще вземеш смелите решения, които трябва да вземеш.
Когато истински вярваш в успеха си, ти ще продължиш и няма да се откажеш, когато се появят трудности и дори тогава когато сякаш няма изход.
Когато истински вярваш в успеха си, няма да усещаш мързел, че днес просто не ти се прави това, което трябва да правиш.

И така, големият въпрос сега за теб е: Вярваш ли в успеха си?

Сега можеш да вземеш решение как искаш да бъде и да го направиш.
А в края на годината сам ще откриеш дали наистина си вярвал истински.

Какво мислиш по тази тема? Скролирай надолу и остави своя коментар.

Търсиш ли още работещи стратегии за достигане до повече клиенти и ръст на бизнеса?

Коментирай чрез твоя FB профил