kak-da-se-spravim-s-otlaganeto-header

Три стъпки за да преодолеем навика да отлагаме

Александър НиколовБлог, Фокус и продуктивност

От работата ми със стотици бизнес собственици съм се убедил, че едно от предизвикателствата, което стои пред почти всеки, е отлагането на важните задачи. Може би 95% от хората признават, че не могат да се справят с отлагането… а някои клиенти са ми споделяли, че „са особено добри в това [да отлагат]”.

Какви неща отлагаме обикновено?

Отлагаме решения, които ни е трудно да вземем, отлагаме нещата, за които още не сме притиснати от срок, отлагаме и нещата, от които се страхуваме по някакъв начин (например не знаем откъде да започнем или не инициираме някой разговор, който очакваме да бъде труден или неприятен). Най-общо казано, когато отлагаме, ние асоциираме повече болка към това да направим нещото, отколкото ако отложим.

И вероятно не е нужно да ти казвам, но когато отлагаш, ти изпитваш комфорт. Когато не свършваш нещо важно, това може би те ядосва, но в същото време си правил нещо по-приятно спрямо тази голяма или плашеща те задача.

И да, в краткосрочен период имаме комфорт, когато отлагаме…

Но какви са последиците в дългосрочен период?

Ако проектът има краен срок, накрая изпадаме под стрес, когато трябва да го свършим за кратко време, и обикновено не го правим много качествено. 

Ако трябва да вземем трудно решение, всe някога, така или иначе, ще се наложи то да бъде взето, а междувременно ситуацията може още да се е влошила. 

Ако сме отложили да проведем даден разговор или не сме започнали някоя дейност, то това вероятно ще има сериозни негативни последици върху бизнеса ни. Помисли, ако не стартираш нов маркетингов канал, защото не знаеш откъде да започнеш, след време вероятно ще изпиташ сериозни затруднения от това, че нямаш достатъчно клиенти.

Ако трябва да обобщя, когато отлагаме нещо, ние рано или късно трябва да го направим. Но колкото по-късно, толкова по-вероятно е да имаме повече проблеми в бизнеса. Така че, често пъти въпросът не е дали ще направиш нещо, а единствено кога. Ако не го направиш сега, ще трябва да се справяш с негативните последици по-късно.

И всички, които сме отдадени да развиваме бизнеса си, разбираме това… И въпреки всичко отлагаме. Защо? Заради краткосрочния позитивен ефект, за който говорих по-горе. 

Какво е решението на този проблем?

Умението да действаш е като да развиваш определен мускул от тялото. Колкото повече го правиш, толкова по-добър ставаш. Затова трябва да намериш начин всеки път, когато искаш да отложиш нещо, въпреки всичко да действаш. Ето една проста система от три стъпки, която е помагала много на мен и на мои клиенти да преодолеем вредния навик да отлагаме важните неща.

Стъпка №1:

Всеки път, когато искаш да отложиш нещо, помисли за дългосрочните последици, ако продължиш да отлагаш, и си ги представи все едно се случват сега.

Стъпка №2:

Помисли и за позитивните последици, които ще имаш, ако действаш сега. С други думи, направи така, че да създадеш повече удоволствие и по-малко болка за теб, ако действаш сега, в сравнение с болката, ако не действаш.

Стъпка №3:

И накрая, промени ритуалите си. Открий какъв ритуал имаш, когато отлагаш: какво си казваш, какво си мислиш, как оправдаваш отлагането, каква е физиологията ти. И се тренирай всеки път, когато искаш да отложиш, да промениш физиологията си, да си казваш нещо различно (например „ще го направя“) и т.н.

Колкото повече се тренираш да не отлагаш, толкова по-добър ще ставаш в действията си.

Аз лично вярвам, че дори с малките неща ние даваме сигнали към мозъка си какъв човек сме: който отлага или който действа. Затова и винаги препоръчвам на всички, с които съм работил, да подават позитивни сигнали към мозъка си още със ставането всяка сутрин: като стават веднага след първото позвъняване (пък ако искаш да спиш повече, винаги може да настроиш алармата си за по-късно). Така ясно казваш на мозъка, че ти действаш, и ако го правиш последователно, това ще те прави по-дисциплиниран и за останалите важни задачи през деня ти.

 

Търсиш ли още работещи стратегии за достигане до повече клиенти и ръст на бизнеса?

Коментирай чрез твоя FB профил