Преодолей страховете си и действай с голям мащаб

Преодолей страховете си и действай с голям мащаб

Александър НиколовБлог, Фокус и продуктивност

Чувстваш ли понякога, че сам се стопираш пред възможности, които се появяват в живота и бизнеса ти?

Всички ние имаме страхове и много често тези страхове ни спират да правим важните за нас промени: както в личен аспект, така и в бизнеса. Случва се дори (и лично на мен ми се е случвало) да видим определени възможности, с които можем да преместим бизнеса си още по-бързо напред, но да не се възползваме от тях. Причината? – страхът. Страх да не сбъркаме, страх да не загубим пари, страх да не се изложим… Сигурно и на теб ти се е случвало да изпитваш тези, а и още много други страхове. Тези страхове ни парализират да действаме и реално ни ограничават – ние играем като малки играчи.

Тези страхове ни пречат да направим важните за нас инвестиции в бизнеса си: в нов офис, в нов служител, в обучителна или коучинг програма. Тези страхове ни пречат да контактнем клиенти или стратегически партньори, които биха могли да ни донесат по-голям пазар. Тези страхове ни стопират да казваме „не“ тогава, когато това е важно…

За да успеем в бизнеса, обаче, е важно да преодолеем страховете си и да започнем да действаме в много по-голям мащаб.

Помисли какво би било, ако действаше с повече размах, без страх от това, че може да сбъркаш, без страх, че може да загубиш, да бъдеш критикуван, или да бъдеш отхвърлен. Обзалагам се, че възможностите пред теб ще са много по-големи, ако наистина се освободиш от страховете си.

И въпросът е как можем да се освободим от страховете си?

Ето три стъпки, които аз прилагам и които и ти можеш да приложиш.

Първата стъпка е да откриеш и честно да признаеш от какво те е страх:

от отхвърляне, от критика, от провал, от това да успееш, от бедност, да загубиш пари… Напиши още сега кои са нещата, от които те е страх. Напиши и нещата, от които те е страх извън бизнеса. Аз например имах страх от високо, страх от водни пързалки, страх от змии ….

Втората стъпка е да решиш, че за теб е важно да преодолееш тези страхове.

Помисли и напиши как тези страхове са те лимитирали досега, как те лимитират сега и как ще продължат да те лимитират и в бъдеще. Намери силни причини защо искаш да преодолееш тези страхове.

Третата стъпка е да промениш нагласата си спрямо тези страхове.

Тук можеш да използваш най-различни техники. Аз лично използвам техники от НЛП (невро-лингвистичното програмиране) и енергийната психология, с които да прекъсна текущата схема и да програмирам нагласа за увереност, решителност и смелост. И като финал, предприемам действието, от което ме е страх. И да, чувствам страха и въпреки него действам.

Преди няколко седмици аз направих скок с парашут от 3500 метра. И да, определено бях притеснен (особено когато се отвори вратата на движещия се самолет и чух вихъра на вятъра отвън). Но бях взел решение и просто се придържах към него: чувствах страха, но действах.

И може би се питаш, с какво ми помага това, че съм скочил от 3500 метра? Ами освен че ми помага да преодолея страха си от високо, това разширява моята зона на комфорт. След като съм направил нещо, което преди съм считал за невъзможно, това променя убежденията ми и за това какво е възможно в бизнеса. Сега, когато се сетя за нещо, което ме притеснява, веднага си казвам, че щом съм направил този екстремен скок, то мога да направя и всичко друго.

Твоята задача сега

е, да направиш 3-те стъпки, които споделих с теб, и постоянно да търсиш начини да разширяваш границите си. Предизвиквай се с неща, от които те е страх, и ще видиш как след като ги направиш, ставаш по-уверен и започваш да действаш с по-голям размах. А това е сигурен начин и да направиш ръст на твоя бизнес.

Както винаги, нямам търпение да прочета какво мислиш: скролирай надолу и сподели твоето мнение за това какви страхове имаш и как можеш да използваш стратегиите от тази статия, за да ги преодолееш.

КАКВО ТИ ЛИПСВА В ТВОЯ БИЗНЕС?

Специален тренинг за собственици на малък бизнес,
които търсят решения за устойчив ръст

Коментирай чрез твоя FB профил