Как да наточваш секирата

Как да наточваш секирата?

Александър Николов Блог, Фокус и продуктивност

Как да наточваш секирата

Като предприемач, бизнес собственик или мениджър (или всичко това едновременно) сигурно вече знаеш за един от принципите на високоефективните хора, дефинирани от Стивън Кови:

да наточваш секирата.

Какво означава това?

Това означава да отделяш време да се зареждаш с енергия, за да бъдеш по-успешен във всичко, което правиш след това. Като в примера на Стивън Кови за човек, който сече дърво: ако цял ден без да спираш сечеш дървото (защото не може да си позволиш почивка), може и да не успееш да го отсечеш. Ако вместо това, обаче, отделяш време за почивка и да наточваш секирата си (така че тя да е по-остра), ще се справиш значително по-бързо.

Къде е предизвикателството?

Основната трудност да отделим такова време за „наточване на секирата“ идва от това, че на пръв поглед изглежда, че трябва да си почиваме или да се зареждаме физически, емоционално, умствено или духовно, докато ни чакат куп несвършени дела. Много бизнес собственици казват: „не мога да си позволя да отделя време за това, докато нямам достатъчно приходи“, или „докато не свърша цялата тази спешна работа, която имам“.

Защо обаче е важно да намериш време да се заредиш?

Ами по същата причина, поради която на човека, който сече дърво, му е нужно. Трябва ти време, в което да се заредиш физически, така че да имаш повече енергия после и да работиш по-продуктивно, да взимаш трудните решения и да не отлагаш. Всичко това изисква много енергия. Освен физическа енергия, на теб ти трябва и емоционална енергия – а тя идва като се освобождаваш от стреса и прекарваш време с приятели и любими хора. Имаш нужда и от време, в което да научиш нови неща и да премислиш нещата в бизнеса си от нов ъгъл. За да видиш възможности, които иначе, докато си заровен в работа, няма да видиш.

Как можеш да направиш всичко това на практика?

Колкото и работа да имаш и колкото и да е трудно да се изключваш от бизнес и работа за зареждане, трябва да създадеш ясни правила за това.

За мен правило е, независимо колко работа има, един ден от седмицата да не правя нищо свързано с бизнеса. Този ден е време за физическо зареждане, време за преживявания със семейството и почивка на мозъка. С това откъсване от бизнеса, освен че се зареждам с физическа и емоционална енергия, аз мога да погледна на следващия ден и с нови идеи към нещата, които правя и развивам.

И освен един ден в седмицата, необходимо е да имаме периоди и в които правим по-голямо откъсване от бизнеса. Т.е. по-големи ваканции. Но ваканции, в които изобщо не мислим за бизнеса, не проверяваме непрекъснато служителите си и не се интересуваме какви проблеми има в момента. Не отговаряме на телефона и не си проверяваме съобщенията във Facebook и и-мейла. След една такава седмица ще се върнеш много по-мотивиран, вдъхновен и решителен да направиш нещата, които може би преди това не си се решавал да направиш. И най-важното: ще стигнеш и до нови идеи, които да приложиш.

Твоята задача сега е да набележиш две неща:

  1. В кой ден от седмицата напълно ще се откъснеш от бизнеса си и няма да работиш нищо свързано с него? Този ден може да е фиксиран (например всяка неделя), а може и да е плаващ всяка седмица, но направи така да си сигурен, че го има.
  2. На какъв период от време ще правиш по-големи откъсвания от бизнеса си – 2-3 дневни уикенди и по-големи ваканции? И спри да се притесняваш, че през това време бизнесът ти ще погине и затова не можеш да го оставиш. Винаги, когато имаш такива притеснения, извиквай в главата си примера за секача на дърво и наточването на секирата. Защото този пример не е проста метафора и колкото и твоята ситуация да е различна, правилата са същите.

Това е само една от стратегиите, на които аз уча моите клиенти в индивидуалните и групови коучинг програми. Тези програми позволяват на моите клиенти да печелят повече пари, да привличат повече клиенти и да работят по-малко. Научи повече за тези програми тук.

Коментирай чрез твоя FB профил