Как да наемаш ефективни хора за твоя екип

Александър Николов Бизнес развитие, Блог

Как да наемаш ефективни хора в екипа ти

Един от най-големите проблеми на всички бизнес собственици е свързан с намирането и задържането на правилните хора в екипа им. Ако ти работиш с най-готините и най-ефективните хора на света, това е чудесно и те поздравявам.

Ако обаче си в ситуация, в която по-скоро хората ти не действат или ти не можеш да разчиташ на тях, вярвам, че тази статия ще ти е полезна.

Да се обградиш с правилните хора е ключово за твоя бизнес растеж. Всъщност най-бързо ще можеш да растеш, ако работиш с хора, които са по-добри от теб в много посоки. Това ще кара и теб да се развиваш и да ставаш все по-добър.

Какво е важно да знаеш, когато наемаш хора? На първо място, не прави компромиси. Това е най-важната и работеща стратегия. Наемай само силни хора – хора, които ще бъдат лидери… И моят съвет е винаги да търсиш лидери: както за мениджърски и търговски позции, така и за бек-офис или секретарски дейности. Не се задоволявай с посредствени хора. Ако не можеш да си позволиш качествени хора, то няма да можеш да си позволиш да имаш и качествени резултати. Опитът ми показва, че веднага щом имаш колебание, че някой не си е на мястото, трябва да се освободиш от него. Шест месеца по-късно може да си много по-убеден, че той не си е на място, но освобождаването от този човек става много по-трудно (заради психологическото обвързване с факта, че ти вече си инвестирал огромни средства и време да го въвеждаш в работата).

На второ място, опитай се да включиш в екипа си хора, които допълват твоите силни страни и които взаимно се допълват помежду си – така целият ти екип ще стане силен. И най-важното, екипът ти ще е балансиран откъм силни страни на хората в него.

И на трето място, селектирай хората си според психологическия профил, който ти е нужен. При всички случаи търси хора с голям вътрешен стремеж да успяват и да се развиват – независимо какво правят. За да разпознаеш това качество, на интервюто за работа не задавай стандартните въпроси, а предизвиквай човека, задавай въпроси от които да разбереш как тя или той са се справяли при трудни ситуации в миналото. И наемай хора, които и в момента търсят начини да се развиват личностно (само бъди внимателен и уточнявай нещата: някои от хората, които са ми казвали, че „да, разбира се, че работя върху личностното си развитие като чета книги“, впоследствие се е оказвало, че те има предвид четенето на художествена литература – просто те това разбират под личностно развитие).

След като наемеш силни хора в екипа си, много важно е да можеш да ги задържиш. Освен с атрактивна система за заплащане (помисли как можеш да дадеш възможност на хората ти да печелят големи пари, когато и ти печелиш), ти трябва да им помагаш да се развиват и да израстват (не само във фирмата ти, но и като личностни умения и конкретни професионални умения). Изследванията показват, че парите са краткосрочно мотивиращ фактор, който задържа хората. Екипът, възможностите за развитие и усвояването на нови умения са много по-важни фактори, които задържат хората в дългосрочен хоризонт.

В моите коучинг програми клиентите ми научават стратегии да печелят повече пари, да привличат повече клиенти и да работят по-малко. Научи повече за тези програми тук.

Коментирай чрез твоя FB профил