Планирай целите си по начин, по който ще ги изпълниш

Как да планираш целите си така, че да ги постигнеш?

Този въпрос идва веднага след като си си поставил цели.

Между другото, темата ни сега не е за целите, но за тях най-важното е да бъдат поставени писмено и да имаш постоянен фокус към тях. За съжаление, повечето хора въобще не си поставят цели. Всъщност много малка част от хората си поставят цели и то писмено, а тези, които имат и постоянен фокус към тях, са наистина единици. Повечето хора, които си поставят цели, приключват процеса на планиране с момента на поставянето на цели. И проверяват след година и установяват, че не са постигнали целта си…. И просто задават същата цел отново за следващата година.

За да имаш реални резултати и да постигнеш това, което си поставяш като цел (независимо дали в бизнеса ти, или в кариерата ти, или в личен аспект), е важно да създадеш план за действие и ежедневно да имаш фокус към твоите цели.

За да си ефективен в процеса на изготвяне на план за действия, ти предлагам да следваш следните 9 прости стъпки. (Да, стъпките са много, но наистина са прости и кратки)

Ето кои са те:

  1. Постави се в топ-състояние – няма смисъл да си поставяш цели, когато си ядосан, отчаян и обезверен. Тези цели няма след това да те мотивират да действаш. Затова направи всичко, което знаеш, за да бъдеш в силно състояние. Раздивижи тялото си, разтегни се; направи каквото е нужно, за да бъдеш в топ състояние.
  2. Задай си въпроса: „Какви резултати искам да постигна в бизнеса (или в конкретна друга сфера) за следващите 12 месеца?“ – стреми се да бъдеш много конкретен и да формираш цел, която ще те грабне – такава, заради която си струва да се справяш с трудностите.
  3. Задай си въпроса „Какво ще ми даде това (ако постигна тази цел)? – това е твоето голямо „ЗАЩО“ – бъди сигурен, че имаш грабващи причини да преследваш тази цел – иначе, когато стане трудно, най-вероятно ще се откажеш.
  4. Следващ въпрос: „Кои са ключовите междинни стъпки за постигане на голямата цел?“ – задай междинни по-малки стъпки, върху които можеш да се фокусираш.
  5. Запитай се: „Кои са нещата, които трябва да направия през следващите 90 дни, за да имам прогреса, който искам?“ – тук е важно да идентифицираш трите най-важни действия. Безсмислено е да поставяш фокус към 20-30 неща – просто в този случай нямаш фокус. Бъди фокусиран върху трите най-ключови действия – тези, които наистина ще ти дадат резултат.
  6. Помисли и напиши от каква подкрепа и ресурси ще се нуждаеш, за да постигнеш целите си? – това ще ти подейства и мотивиращо, защото ще видиш колко много възможности имаш, които можеш да използваш.
  7. Фокусирай се върху следващите 14 дни: какво трябва да направиш през тях, за да постигнеш максимална инерция (силен начален тласък)?
  8. Определи кое е най-първото нещо, което трябва да направиш.
  9. Направи това първо нещо веднага. Ако си следвал процеса, докато четеш статията, направи това нещо още сега. Разликата между хората, които само мечтаят, и тези, които постигат резултати, е в количеството действие, което следва. Затова, веднага щом поставиш целта си, направи нещо, с което да си покажеш ясно, че вече действаш по нея!

Приложи тези стъпки и коментирай под статията какво си направил и каква е разликата спрямо стандартния начин, по който си поставяше целите досега.

Това е само една от стратегиите, на които аз уча моите клиенти в индивидуалните и групови коучинг програми. Тези програми позволяват на моите клиенти да печелят повече пари, да привличат повече клиенти и да работят по-малко. Научи повече за тези програми тук.

Коментирай чрез твоя FB профил