Интервю със Сашо

Колко дълго си работил като бизнес коуч и ментор и защо се занимаваш с това?

За да отговоря на този въпрос, може би най-добре е да ти кажа как се запалих да бъда бизнес коуч и ментор.

Решаващ момент в живота ми бе краят на 2009 г. Малко преди това бях достигнал тегло от 100 кг, занимавах се единствено с това да прогнозирам движенията на финансовите пазари, а консултантската ни фирма Ликора за личностно и бизнес развитие се развиваше бавно. Току що бизнесът ни бе паднал с 35% вследствие на икономическата криза. Беше ме страх от почти всичко…. И тогава реших, че ще направя промени – първо за себе си.

Гледах едно видео за това как Антъни Робинс помага на хората да постигат целите си и ги избавя от лимитиращите им страхове и убеждения за часове и реших и аз да направя промени в мен, а след това и да се науча да помагам на другите да постигат резултати. Започнах да изучавам стратегии за въздействие и промяна от най-добрите консултанти и коучове – преминах през коучинг програмата на Robbins-Madanes. Успоредно с това разбрах, че за да мога да развия коучинг бизнеса си и консултантския бизнес на Ликора като цяло, трябва да усвоя умения по маркетинг и продажби. А това беше сфера, която не обичах – даже мразех да правя маркетинг… защото това, което бях опитвал, не работеше.

В момента, в който стартирах коучинг бизнеса си, нямах клиенти, чувствах несигурност и изпитвах съмнения, че ще мога да правя точно това, което толкова много харесвам.

Нямах време да наваксвам с курсове по маркетинг, както и не знаех дали това ще даде резултати, затова започнах да се уча от най-добрите маркетингови консултанти – от тези, насочени към това да помагат на малките фирми и предприемачи да привличат клиенти. Изучавах стратегиите на топ-изпълнителите в света. Инвестирах десетки хиляди левове и много време и благодарение на това усвоих доказани стратегии за ръст на бизнеса.

С тези стратегии през 2012 г. почти удвоихме бизнеса на Ликора, а аз успешно стартирах коучинг бизнеса си от нищо. Междувременно свалих 20 кг, преодолях страховете си и започнах да действам смело и с размах. С първите резултати се вдъхнових още повече да работя като бизнес коуч и да помагам на хората да постигат резултатите, към които и те се стремят: повече клиенти, повече фокус към важните неща и като резултат: повече доходи за тях и повече свободно време.

Тествах много подходи и стратегии. Едни от тях работеха, други не. Селектирах тези, които работеха, останалите подобрявах или изоставях. Така успях да изградя система от 7 стъпки, която води до повече продажби, ръст на бизнеса и повече пари. С тази система ръстът ни спрямо 2012 г. е вече близо 3 пъти. Много мои клиенти също получиха силни резултати: повече продажби, повече пари за тях и повече свободно време. Някои от тях успяха да удвоят бизнеса си за рекордно кратко време.

Затова и аз съм посветил остатъка от професионалния си живот в това да помагам на хората да постигат целите си и най-вече да реализират бизнес идеите си като достигат до повече клиенти и правят повече пари. Аз им помагам да правят това като им давам доказани и работещи стратегии за привличане на клиенти и в същото време им помагам да изградят нагласа, с която да могат да играят като големи. И не на последно място: да имат фокуса и дисциплината да се движат всеки ден към постигането на своите цели.

Кои са твоите клиенти?

Аз работя с хора като теб – собственици на малък бизнес. Аз им помагам да са фокусирани да постигнат резултатите, към които се стремят, да имат повече клиенти, повече печалби и да постигнат повече свободно време за себе си. Работил съм с архитекти, предприемачи в производствената и търговската сфера, много собственици на бизнес от сферата на мрежовия маркетинг и директните продажби, собственици на бизнес за холистична медицина, козметични услуги, адвокати, търговци, консултанти и много други.

Какво ще бъде, ако досега не си работил с клиенти от моя бранш?

Като бизнес коуч, моят фокус в работата с всеки е в две големи посоки:

1.) Да направиш промени в твоята нагласа и да удвоиш продуктивността си, чрез ясен фокус и дисциплина в преследването на резултатите.

и

2.) стратегии за привличане на нови клиенти – доказани маркетингови подходи, които аз съм усвоил от топ-изпълнителите в света.

Така че независимо в кой отрасъл е бизнесът ти, аз ще те науча на тези стратегии стъпка по стъпка и ще работим заедно за изграждането на нагласа на непобедимо лидерство.

Какво те отличава от останалите?

За разлика от повечето бизнес консултанти, моят фокус е към твоите резултати. Точно за това аз съм учил стратегиите от най-добрите консултанти по личностно развитие, продажби и привличане на клиенти. И съобразно бизнеса, разполагам със стратегии, които работят и при по-голям бизнес, и които работят при малък бизнес, който е от един човек. Усъвършенствал съм и уменията си в това успешно да помагам на хората да изградят нагласата си за успех като преодолеят страховете си, съмненията си, стремежа към отлагане и лимитиращите си убеждения. Аз самият съм естествено силен в това да бъда фокусиран, дисциплиниран и се стремя да максимизирам резултата от наличните ресурси. Тези качества не са типичните за един предприемач и аз съм горд, че мога да те науча на най-добрите стратегии в тази посока, така че и ти да се движиш постоянно към постигането на резултати.

Какво се очаква от мен?

От теб се иска да си отдаден да постигнеш целите си и да правиш всичко, което правим на срещите ни. След това да предприемаш действия и да си правиш домашните, за които заедно сме се разбрали. Най-добри резултати постигам с тези хора, които са готови да действат различно и които са готови да следват стъпките, които им давам. Без оправдания, защото аз ще те държа отговорен: и ако нещо не си направил едната седмица, аз пак ще те попитам за него на следващата ни среща.

За кого не са твоите програми?

Аз внимателно селектирам хората, с които работя, като избирам само тези, които ще постигнат резултати. На останалите препоръчвам да работят с други мои колеги.

Резултатите от коучинга бързо изплащат инвестицията на всеки мой клиент, но той може да не е подходящ за хора, които страдат във финансов аспект. Дори и да могат да направят инвестицията, вероятно е да не предприемат действията, които след това им препоръчвам. Ако си в тази ситуация, това е напълно ОК, защото и аз съм бил в нея. В този случай, ти препоръчвам да направиш следното: регистрирай се всеки път за всички мои безплатни уебинари и обучения – от тях можеш да научиш много. Следи и всичко, което пиша в моя седмичен нюзлетър (регистрирай се във формата по-горе). И последно – опитай се да акумулираш поне малка сума пари, с която да можеш да си позволиш някой от живите ми семинари – те ще ти дадат старта, от който се нуждаеш, и ще те направят готов да работиш индивидуално или в групова коучинг програма с мен.

Друга група хора, с която не работя (без изключения), са хората, които постоянно си търсят извинения и оправдания, за да не правят задачите си или постоянно подлагат на съмнение абсолютно всичко в моята програма. Ако случайно си от този тип хора, аз те моля най-учтиво да не ме търсиш и се надявам, че ме разбираш защо. Най-вероятно просто няма да може да работим добре заедно и аз не бих искал ти да харчиш парите и времето си. Честно ли е?

Какво точно представлява коучингът?

В моите коучинг програми аз съм насочен към постигане на резултати за моите клиенти. Когато работя индивидуално с някого, мога да направя някои промени, но най-общо подходът ми е насочен в следните посоки:

 1. Задаване на ясен фокус и поддържането на този фокус ежеседмично и ежедневно. Целта ни е заедно да направим така, че ти съзнателно и подсъзнателно да се движиш към целите, които имаш, всеки един ден – дори и тогава, когато не работиш по тях.
 2. Изграждане на психологическа нагласа за успех – преодоляване на всички лимитиращи убеждения, страхове и съмнения, които имаш. И обикновено почти с всеки работя и за преодоляване на стремежа му да отлага – това е бич, който явно засяга почти всички хора.
 3. Уча те на конректни стратегии и точните стъпки, които трябва да предприемеш, за да привлечеш повече клиенти, да затваряш много по-успешно сделките си, да изградиш системи за последваща комуникация с клиентите си.
 4. Изграждаме система за планиране, която е не просто система за управление на времето, а система, която гарантира, че фокусът ти всяка седмица е насочен основно към важните за теб неща.
 5. Ще ти помогна и да изградиш умения или да усъвършенстваш уменията си в много посоки: да делегираш успешно, да управляваш хората си по-добре, да продаваш, да привличаш клиенти и т.н.

Тези посоки са част от Формулата ми от 7 стъпки за бизнес растеж.

Работи ли подходът ти?

Да. Можеш да видиш и мненията на някои мои клиенти като посетиш тази страница.

Какви резултати мога да очаквам?

Аз, разбира се, не претендирам, че ще постигнеш резултатите, които много от досегашните ми клиенти са постигнали. Най-малкото защото към момента не знам подробности за твоя бизнес. А и ще бъда честен: много хора постигат резултати, но не всички. Освен да научаваш много нови неща, от теб се иска да ги правиш систематично. Ако го правиш, можеш да очакваш ръст на клиентите, повече печалби и повече пари. И същевременно да изградиш системи за всичко в бизнеса си: така че той да може да функционира като машина дори и когато те няма.

Колко бързо мога да очаквам резултати?

Очевидно резултатите ще зависят и от типа бизнес, в който си, както и от това колко бързо успееш да приложиш стратегиите, които ще ти дам. Има клиенти, които още първия месец постигат такива резултати, че изплащат инвестицията си за коучинг за цялата година. Обикновено повечето клиенти получават сериозни резултати в бизнеса (повече клиенти, повече доходи) и в личен аспект след 4-5 месеца работа с мен.

Как мога да съм сигурен, че ще получа ръст на бизнеса си?

Формулата от 7 стъпки за бизнес растеж, която съм разработил и която ще е в основата на съвместната ни работа, е базирана на голям мой опит и знания, акумулирани от топ-изпълнителите в света: в сферата на личната трансформация, преодоляването на менталните бариери вътре в нас, привличането на клиенти, продажбите, управлението на времето и планирането и изграждането на системи в бизнеса. Клиентите, с които съм работил и са приложили тези стъпки и стратегии, са постигнали ръст на бизнеса си за много по-кратко време отколкото биха го направили, ако работеха сами.

Ще си върна ли инвестицията, която правя в коучинг програмата?

Твърдо да! Повечето клиенти на коучинг успяват да привлекат за 1 година солидно повече бизнес. А уменията и информацията, които ще усвоиш от Формулата от 7 стъпки за бизнес растеж, ще ти донесат още по-голяма възвръщаемост през следващите години.

Аз искам да работя с теб, Сашо. Какви са опциите, които имам?

Поздравления, за това, че взимаш решение да се движиш към още по-голям успех. Аз ще се радвам, да работим заедно. Според това в каква степен искаш да работиш – индивидуално с мен, или искаш аз да правя и някои неща вместо теб, или предпочиташ да работиш в група с други бизнес собственици като теб, има три възможни програми, от които можеш да избираш. Продължителността на всяка програма е 12 месеца.

Диамантена програма „Бърза писта“
Индивидуална програма за клиентите, които искат най-бързи резултати.
 • 4 часа индивидуален коучинг всеки месец,
 • аз създавам и някои неща вместо теб (в рамките на 2 часа на месец);
 • достъп до мен и безплатен достъп до всички мои семинари
Платинена програма на индивидуален коучинг „Бизнес растеж“
 • 3 часа индивидуален коучинг всеки месец,
 • постоянна подкрепа по и-мейл,
 • възможност за телефонна подкрепа
Сапфирена мастърмайнд програма „Бизнес растеж“:
 • 3 видео урока от по 30 минути всеки месец
 • + 1 групова онлайн сеесия от 60 минути „Въпроси и отговори“ всеки месец
 • + 4 пълни дни на живи групови срещи за период от 12 месеца
 • + 1 индивидуална среща от 60 минути на всяко тримесечие
ОК, аз знам коя програма искам. Как да започна?

Чудесно! Една от отличителните черти на хората, които са успешни, е това, че взимат решение бързо. Това умение ги води към постигане на резултати много по-бързо от останалите. Известно е, че повечето такива хора вземат решенията си с кураж базирано най-вече и на интуицията си. Така че, ако усещаш, че това да работиш с мен, е за теб и ще ти донесе резултати, действай.

Обади се в Ликора на (02) 931 10 15 или пиши на info@DoubleYourBusiness.bg и екипът на Ликора ще подготви всичко необходимо.

Ако не съм готов да започна, как мога да видя нещата, които правиш, които все пак да ми носят полза?

Най-лесният начин е като се абонираш да получаваш моите седмични стратегии по е-мейл. С тях ще получаваш и всички покани за уебинари и други живи събития, които огранизираме. Голямото мнозинство от тези уебинари и събития са безплатни и ще ти позволят да научиш много неща, които и ти да приложиш и в същото време да ти покажат и какво може да очакваш (в пъти повече), ако се включиш в някоя от платените програми. За да се абонираш, въведи името и и-мейл адреса си във формата горе в дясно на страницата.

Аз все още имам въпроси, мога ли да ти се обадя?

Разбира се. Ако имаш въпроси, пиши на info@DoubleYourBusiness.bg или се обади на (02) 931 1015 и аз или екипът на Ликора ще ти дадем отговори на всичко, което те интересува и ще те посъветваме коя е най-подходящата програма за теб.

Да действаме:
направи невидима промяна и постигни видими резултати!